Prefectul Județului Alba, Nicolae Albu a declarat astăzi că personal se va vaccina încă din prima zi în care va avea dreptul legal să o facă. Mai mult, acesta a apreciat că se fac pași importanți în această campanie de vaccinare, apreciind că la nivel de județ organizarea este una bună.
Câți angajați din Prefectura Alba se vor vaccina?
În contextul în care personalul medical din România a demonstrat că are foarte multe rezerve în ceea ce privește vaccinarea anti COVID, se pare că la nivelul Instituției Prefectului Județul Alba majoritatea angajaților au decis că vor primi vaccinul disponibil la acest moment. Doar 2-3 angajați din cadrul Prefecturii au ales să nu se vaccineze pe motiv că au trecut recent prin boală și așteaptă o perioadă tampon pentru a vedea evoluția nivelului de anticorpi.
Cine urmează după medici?
În etapa a doua a vaccinării (15 ianuarie) la nivel național categoriile sociale care se vor putea vaccina sunt următoarele:
- beneficiarii din centrele sociale
- persoanele care au peste 65 de ani
- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Cum te programezi pentru etapa a doua de vaccinare
Potrivit informațiilor oferite de Valeriu Gheorghiță, în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt în grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale. Astfel, cei din aceste categorii se pot programa pentru vaccinare începând cu data de 15 ianuariae. Programările se vor putea face prin platforma online, personal, prin medicul de familie, prin serviciile de call-center sau prin direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor.
„Platforma va fi gata pe 15 ianuarie. Se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a 2-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Și aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune: 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui județ.
O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor care pot să-și facă cont și să înscrie până la 10 persoane dintre aparținători din familie.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.