Guvernul ar urma să decidă săptămâna aceasta forma finală a noii scheme de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care să intre în vigoare la 1 aprilie. Ministerul de resort a introdus vineri, în transparență instituțională, un proiect de ordonanță de urgență în acest sens, potrivit căruia la energie electrică am avea prețurile compensate până la 1 iulie, iar la gaze naturale pentru încă un an.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat că măsura are scopul de a asigura accesul la energie la prețuri echilibrate, având în vedere influențele contextului geopolitic și deciziile externe asupra pieței de energie.
Acesta a explicat că scenariul de bază presupune continuarea actualei scheme pentru minimum trei luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru un an de zile.
În ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40%, iar cel al energiei electrice cu 25%. Dacă nu funcționa schema de compensare-plafonare, aceste creșteri s-ar fi reflectat direct în facturi. Ministrul a precizat că va prezenta săptămâna aceasta în Guvern un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.
Măsuri tranzitorii și noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili
Sebastian Burduja a subliniat că se așteaptă la o decizie finală în Guvern privind o ordonanță care să extindă plafonarea pentru o perioadă determinată, posibil până la finalul anului. De asemenea, ar putea fi adoptată o formulă mai eficientă de direcționare a sprijinului către românii vulnerabili.
Proiectul de act normativ va include măsuri pentru o piață mai transparentă și stabilă, precum și noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, prin carduri sau vouchere de energie. Ministrul a subliniat importanța unei țintiri mai eficiente a acestor ajutoare, astfel încât să ajungă la categoriile care au cea mai mare nevoie de sprijin.


