Parteneriatul dintre ADR Centru din Romania si ADR Centru din Republica Moldova a fost gandit in urma cu un deceniu, in decembrie 2012, pentru ca organizatiile si institutiile din cele doua regiuni cu acelasi nume din Romania si Moldova sa colaboreze cat mai bine, in cadrul european. In decursul acestor ani au avut loc mai multe reuniuni bilaterale de lucru si schimburi de experti, partea moldoveana participand la conferinte internationale organizate de ADR Centru din Romania, iar experti romani au fost prezenti in Regiunea Centru din Republica Moldova pentru schimburi de bune practici.
In perioada 25-26 octombrie 2022, judetele Alba si Sibiu au fost gazda unei delegatii formata din reprezentanti ai 14 organizatii din Republica Moldova, active in domeniul turismului. Vizita acestei delegatii a fost realizata in cadrul proiectului „RO-MD-DE: Conectarea companiilor in vederea cresterii exporturilor in sectorul turismului” (RO-MD-DE: Connecting companies to increase export in tourism sector), finantat de Comisia Europeana prin Asociatia Camerelor Europene de Comert si Industrie (EUROCHAMBRES). Initiativa EU4Business – Connecting Companies sprijina cooperarea dintre organizatiile similare din Regiunile Centru din Romania si Republica Moldova. Acest proiect – cu un buget de peste 56.700 euro – a asigurat intensificarea parteneriatelor si a relatiilor comerciale dintre companiile si organizatiile suport active in sectorul turismului din Republica Moldova, din Regiunea Centru – Romania si din Landul Brandeburg – Germania. Pe langa activitatile concrete de cooperare, prin acest proiect s-a realizat si un transfer de cunostinte si competente, alaturi de un schimb de bune practici in domeniul turismului, cu precadere pentru zona rurala.
Proiectul RO-MD-DE a fost dezvoltat in cadrul parteneriatului bilateral dintre Regiunea Centru din Romania si Regiunea Centru din Republica Moldova, incheiat intre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru Romania si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru Republica Moldova.
Pe parcursul celor doua zile de la sfarsitul lunii octombrie, partenerii din Republica Moldova au avut ocazia sa participe la sesiuni de discutii si intalniri bilaterale cu organizatii din Romania si au vizitat cateva afaceri locale in domeniul turismului – in special din zonele rurale ale judetelor Alba si Sibiu – pentru identificarea unor exemple de bune practici din Regiunea Centru Romania. Au fost vizitate satul sustenabil din Rimetea, zona viti-vinicola si de turism Ciumbrud, municipiul Sibiu si localitati din arealul Marginimii Sibiului, care au fost prezentate pe larg de actorii locali si de reprezentantii ADR Centru ca fiind modele de succes privind valorificarea sustenabila a patrimoniului cultural si natural si de promovare a activelor existente prin metode de turism sustenabil.
„Proiectul RO-MD-DE a fost o buna oportunitate pentru companiile si organizatiile de sprijin din Republica Moldova si din Romania pentru a discuta si dezbate oportunitatile si provocarile oferite de piata turistica din cele doua regiuni partenere, pentru a identifica perspectivele de dezvoltare a turismului intr-un mod sustenabil si pentru a gasi cele mai eficiente moduri de promovare activelor turistice din cele doua regiuni pe pietele interregionale. Cu toate ca bugetul acestui proiect nu a fost mare, a permis constituirea unei platforme de cunoastere intre organizatiile din cele doua regiuni, facilitand cooperarea intre organizatiile din domeniul turismului. Este important ca in acest proiect s-au implicat si partenerii nostri germani din Landul Brandenburg, deoarece astfel partea moldoveana a vazut exemple concrete atat in Regiunea Centru cat si in acest land. Concret, dupa intalniri de lucru, sesiuni de vizite bilaterale, precum si dupa participarea la un mare targ international, acest proiect se finalizeaza cu rezultate semnificative pentru partea romana si pentru firmele din Republica Moldova”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pentru a continua cooperarea intre parti si dezvoltarea de noi schimburi de experienta, dar si pentru a imbunatati promovarea reciproca si cresterea competitivitatii economice a organizatiilor implicate, prin proiectul RO-MD-DE au fost semnate 5 acorduri de cooperare transnationala, intre pensiuni si asociatii de pensiuni sau alt gen de organizatii din turism. Un astfel de acord este incheiat intre Pensiunea ”Irina” din zona Tilisca, Sibiu si Pensiunea ”Butuceni” din zona Orheiul Vechi, Republica Moldova, iar altul este stabilit intre Pensiunea ”La Nistru”, localizata pe partea stanga a Nistrului si Asociatia Pensiunilor din Rasinari-Sibiu. Un acord de colaborare este realizat intre doua agentii de turism (respectiv WINETORUS si ARI-TOUR), iar doua acorduri transnationale includ patru organizatii de sprijin (pe de o parte Grupul de Actiune locala Marginimea Sibiului si Curtea de Piatra, din Cotiujenii Mari – Soroca si, pe de alta parte, Clusterul Balneoturistic Transylvania si Agentia de Investitii din Moldova).
Pe langa aceste actiuni, prin proiectul ROMDDE s-a avut in vedere crearea unui ghid de bune practici privind marketingul in domeniul turismului si realizarea harti interactive, activitate care a insemnat o inregistrare si o cartografiere a activelor turistice din cele doua regiuni, cu evidentierea organizatiilor active in domeniul turismului.
„ADR Centru a pregatit acest proiect de cooperare interregionala pentru a sprijini dezvoltarea parteneriatelor si relatiilor comerciale bilaterale intre regiunile cu acelasi nume din Romania si Republica Moldova. Prin initiative de acest gen noi sustinem atat transferul de cunostinte si schimburile de experienta intre organizatiile din domeniul ospitalitatii, dar ne subliniem si angajamentul pentru continua colaborarea pe care am inceput-o acum zece ani cu ADR Centru din Republica Moldova, sprijinind cat mai activ cresterea capacitatii institutionale a partenerilor nostri de peste Prut, aflati acum in proces de aderare la Uniunea Europeana”, a mai precizat domnul Simion Cretu, dupa evenimentele desfasurate la Alba Iulia, Rimetea, Ciumbrud si Sibiu.
Intalnirile de lucru din Regiunea Centru au avut loc intre experti din Romania, Republica Moldova si Germania. Din Azerbaidjan a participat online doamna Elnaz Gahramanova, sefa Departamentului Turism de la Camera de Comert si Industrie din Azerbaidjan.
Delegatia Republicii Moldova a fost condusa de domnul Pavel Trofin – director general Agentia de Dezvoltare Regionala Centru – iar lucrarile seminarului principal dedicat cooperarii in turism s-au desfasurat in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba si Vicepresedinte al CDR Centru. Delegatia partenerilor din Moldova a inclus reprezentantii unor companii de turism, organizatii de sprijin din acest domeniu economic, precum si de la ADR Centru Republica Moldova. Din aceasta tara au participat reprezentanti ai ANTRIM – Asociatia Nationala pentru Turism Receptor si Intern, precum si Agentia de Investitii a Moldovei.
Din partea romana, la sesiunile de discutii au participat experti reprezentand Consiliile Judetene din Alba, Brasov, Covasna, Mures si Sibiu, edilii din Rimetea si Rasinari, precum si firme din toate judetele Regiunii Centru, reprezentanti ai clusterelor locale si ai platformelor on-line cu profil de turism.
Organizatiile din turism interesate sa fie incluse in cadrul hartii realizate de ADR Centru in cadrul proiectului RO-MD-DE sunt invitate sa contacteze echipa de proiect: persoana de contact Paul Ciortea, prin e-mail la adresa paul.ciortea@adrcentru.ro.