După mai multe întâlniri care au avut loc în acest weekend între oficialitățile locale și județene, se pare că s-a ajuns la cel puțin 3 soluții care ar putea rezolva blocajul serviciului de salubritate la nivelul județului Alba, mai exact a celor 9 UAT-uri afectate în mod direct de decizia Polaris de a nu mai colecta gunoiul menajer.
După cum se știe, începând de astăzi, Polaris nu mai ridică gunoiul din municipiul Alba Iulia, dar și din orașul Teiuș, respectiv comunele Sântimbru, Mihalț, Galda, Cricău, Stremț, Ciugud și Rădești.
După cum a declarat recent în cadrul unei emisiuni la postul regional de Radio HIT FM comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai sunt cel puțin 3 variante pe masa de lucru, pentru deblocarea situației și reluarea serviciului de salubritate de către Polaris:
- Rampa de transfer: rampa temporară de pe șoseaua de centură a mun.Alba Iulia deservită de către Polaris doar pentru o perioadă de 24 de ore, (ca stație de transfer a gunoiului) să devină o rampă temporară pe o perioadă mai lungă de timp.
- Transportul gunoiului într-un județ învecinat, pentru o perioadă de 3 săptămâni
- În acord cu Consiliul Județean Alba, să se înceapă depozitarea gunoiului menajer încă din această săptămână pe rampa de la Galda de Jos, însă numai pentru localitățile care în acest moment sunt “blocate”
De precizat că șeful Gărzii de Mediu Alba nu încurajează și nu ar fi de acord cu prima variantă: „eu nu prea am susținut varianta de a folosi stația de transfer de pe șoseaua de centură, ca soluție alternativă pentru că autorizația acolo spune că gunoaiele trebuie depozitate pentru 24 de ore, urmând ca apoi să fie transferate către o rampă ecologică. Sunt convins că dacă vom sta la masă și vom analiza toate variantele, vom găsi o soluție”.
Impact olfactiv semnificativ la Târgu Jiu
Groapa de gunoi de la Târgu Jiu a fost închisă pe o perioadă de 6 luni, după ce Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a luat decizia de a suspenda autorizația de funcționare. Motivul ar fi fost disconfortul olfactiv major și mai multe controale care au avut loc acolo, firmei Polaris fiindu-i pus în vedere remedierea situației.
Fusese stabilit ca societatea să se apuce de construirea unei stații de ardere, pe care operatorul se angajase să o realizeze în termen de 11 săptămâni de la emiterea autorizației de construcție de către Primăria Municipiului Târgu Jiu. Însă, Garda de Mediu a constatat că agentul economic nu a dus la îndeplinire mai multe măsuri impuse, astfel că s-a decis ca depozitul să fie închis temporar, astfel încât niciun transport de gunoi nu a mai putut fi efectuat pe groapa de la Bârsești.