Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a informat Primăria comunei Roșia Montană că nu va mai realiza lucrări de întreținere la Galeria Cătălina-Monulești, recent decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Specialiștii avertizează că acumularea apelor în galerie ar putea provoca accidente ecologice.
Această galerie, care are o lungime de câțiva kilometri și datează din perioada romană, a fost decolmatată cu scopul de a facilita accesul publicului, în contextul unei potențiale investiții private.
Notificarea RMGC a venit după ce, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu va mai prelungi licența de exploatare a companiei. Activitățile de întreținere esențiale, cum ar fi evacuarea apelor de mină, sunt acum în pericol, ceea ce ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni ale galeriei.
Pe 3 octombrie, Secretariatul General al Guvernului va organiza o întâlnire pentru a discuta soluții privind continuarea lucrărilor de pompare a apei din galerie. Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, a subliniat importanța constituirii unei comisii de lucru care să analizeze situația pe întreg perimetrul rețelei de galerii. De asemenea, inginerul Clement Negruț a accentuat că Legea minelor impune companiilor să asigure protecția mediului chiar și după expirarea licenței de exploatare.
Rețeaua minieră Cătălina-Monulești este cunoscută datorită descoperirii unor tăblițe cerate datând din secolele XVIII și XIX, care reprezintă primele acte juridice de pe teritoriul României. La Roșia Montană au fost cercetați șapte kilometri din cele peste 140 de kilometri de galerii, fiecare cu o istorie bogată.