România are mai mult de 104.000 de donatori de celule stem: 500 de pacienți salvați. Află cum poți dona

- Nationale - septembrie 20, 2024
Distribuie

În România, numărul donatorilor voluntari înregistrați în Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice a ajuns la 104.253, cu 4.057 de noi înscrieri în 2024. De la înființarea registrului în aprilie 2013, 500 de pacienți români cu afecțiuni hematologice au beneficiat de transplanturi cu celule stem de la donatori neînrudiți.

Din aceștia, 25 de donatori au provenit din România, iar restul au fost găsiți în registre internaționale. De asemenea, 30 de donatori români au ajutat pacienți din alte țări. Statisticile arată că, la fiecare trei minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar pentru 70% dintre pacienți, singura șansă de a găsi un donator compatibil este prin registrele internaționale.

Deși în România sunt peste 104.000 de donatori, numărul trebuie crescut pentru a reduce timpul de așteptare și a îmbunătăți șansele pacienților care necesită transplanturi. Actualmente, 47 de pacienți români așteaptă un donator.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită în a treia sâmbătă din septembrie, Registrul Național organizează o serie de evenimente de informare și promovare a donării, sub sloganul „Donează o șansă la viață!”. În București, clădirea Primăriei va fi iluminată în culorile evenimentului, iar pe 21 septembrie vor avea loc momente artistice susținute de coruri din Programul Național de integrare socială prin muzică Cantus Mundi.

Donarea de celule stem hematopoietice se poate face în două moduri:

Din sânge periferic (afereză):

Pasul 1: Donatorul este tratat cu un factor de creștere injectat sub piele timp de patru zile, pentru a crește concentrația de celule stem în sânge.

Pasul 2: În a cincea zi, se face o analiză a sângelui pentru a verifica mobilizarea celulelor stem. Dacă sunt suficiente, donarea se realizează prin afereză, o procedură care durează 3-5 ore, fără anestezie, și presupune conectarea donatorului la un aparat care filtrează celulele stem din sânge.

Din măduva osoasă:

Aceasta se realizează sub anestezie generală într-o sală de operație, recoltele fiind efectuate din osul bazinului. Procedura nu necesită tratamente prealabile și donatorul poate pleca acasă la 24 de ore după intervenție.

Ambele metode sunt sigure, dar pot prezenta riscuri minore, cum ar fi dureri temporare sau reacții la anestezie. În prezent, peste 70% dintre transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem recoltate din sânge periferic.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU