România este pe locul întâi în accesibilitatea creditelor ipotecare din Uniunea Europeană

- Finance - septembrie 25, 2024
Distribuie

România se situează printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, conform unui raport realizat de două instituții financiare. Rata medie a creditelor ipotecare pentru achiziționarea unui apartament cu două camere în București reprezintă doar 40% din salariul mediu net, cel mai mic procent din UE.

Această valoare este în scădere față de 43% la sfârșitul anului anterior, datorită diminuării dobânzilor, în special în segmentul creditelor fixe, care constituie acum peste 90% din totalul creditelor ipotecare acordate.

Comparativ, alte capitale europene au valori mult mai ridicate ale acestui indicator: Budapesta 69%, Varșovia 84% și Praga 103%.

Potrivit datelor dobânzile ipotecare s-au redus în ultimele 12 luni, iar o scădere suplimentară este așteptată pentru creditele variabile în anul următor. În prima jumătate a anului 2024, volumul total al creditelor ipotecare acordate în România a fost de 4,5 miliarde de euro, o creștere de 78% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Service camioane
Comments are closed.