Românii plătesc mai mult pentru un trai decent: Coșul minim ajunge la 10.450 lei pe lună pentru o familie de patru persoane

- Nationale - octombrie 23, 2024
Distribuie

Valoarea coșului minim de consum necesar pentru un trai decent a înregistrat o creștere de 4,7% în 2024, ajungând la 10.450 lei pe lună pentru o familie compusă din doi adulți și doi copii.

Potrivit unui raport al Fundației Friedrich Ebert România și Sydex România, această actualizare reflectă datele din luna septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Raportul evidențiază și costurile necesare pentru alte structuri familiale: 8.586 lei lunar pentru o familie de doi adulți și un copil, 6.435 lei pentru o familie de doi adulți fără copii, și 3.972 lei pentru o persoană singură.

Creșterea costurilor este determinată de majorarea prețurilor în aproape toate categoriile de cheltuieli, exceptând locuințele, unde cheltuielile cu utilitățile și întreținerea s-au menținut.

Cele mai mari majorări, depășind 100 de lei pe lună, au fost observate în sectoarele alimentației și achiziționării de locuințe.

Ce cuprinde coșul minim de consum?

Acest coș include nu doar cheltuielile esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi hrana și adăpostul, ci și o gamă variată de nevoi, cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, activitățile recreative, precum și cheltuieli neprevăzute.

Astfel, coșul minim de consum devine un instrument esențial pentru evaluarea standardului de trai al familiilor din România.

The post Românii plătesc mai mult pentru un trai decent: Coșul minim ajunge la 10.450 lei pe lună pentru o familie de patru persoane first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.