„Salvați copiii” avertizează: Unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a dezvoltat tulburări emoționale. Principalul vinovat: Social Media

- Actualitate - septembrie 13, 2024
Distribuie

Unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a dezvoltat tulburări emoționale, precum anxietate și depresie, în urma expunerii excesive la rețelele sociale, potrivit datelor furnizate de organizația „Salvați Copiii”. Cercetările recente arată că intervalul critic în care copiii devin activi pe rețelele sociale este între 5 și 10 ani, ceea ce face această problemă și mai îngrijorătoare.

„Anxietatea și depresia în rândul copiilor și adolescenților se manifestă din ce în ce mai des din cauza presiunii din mediul online. Copiii ajung să sufere de frici intense, neliniște, insomnii și pierderea stimei de sine, afectându-le atât viața școlară, cât și relațiile personale,” a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician la „Salvați Copiii”.

Datele statistice arată că 48,3% dintre copii petrec peste șase ore pe zi online, majoritatea timpului fiind dedicat rețelelor sociale. Aceștia sunt expuși la presiunea constantă de a se compara cu ceilalți și de a obține validarea prin like-uri și comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de frustrare și inadecvare. 57% dintre tineri afirmă că rețelele sociale le subliniază defectele, crescând riscul de tulburări emoționale.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației, trage un semnal de alarmă: „Este esențial să promovăm alternative sănătoase pentru timpul liber al copiilor. Creșterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoționale cauzate de social media necesită o atenție imediată.”

Ca măsură activă de gestionare a acestei situații  organizația Salvați Copiii, în colaborare cu NEPI Rockcastle, lansează campania națională de conștientizare „Poveștile perfecte nu au filtre”, care își propune să ajute copiii să gestioneze presiunile emoționale din mediul online. 

Campania include conferințe, activități interactive și resurse educaționale care dezvoltă gândirea critică și sprijinul emoțional. În lunile septembrie și octombrie, vor fi organizate și o serie de conferințe gratuite, în orașele Satu Mare, Timișoara, Craiova, Galați și Brăila. Acestea vor reuni psihologi, influenceri și experți în securitate online, pentru a oferi sfaturi părinților, profesorilor și specialiștilor despre cum să sprijine copiii în mediul digital.

Mai multe resurse educaționale pot fi accesate pe portalul Ora de Net al organizației „Salvați copiii”. 

Service camioane
Comments are closed.