Sărbătoarea Muzicii în Cetatea Alba Iulia

- Actualitate - iulie 19, 2024
Distribuie

26-28 iulie 2024: Clasicul întâlnește și cucerește Cetatea Alba Carolina într-o ediție specială de Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia: clasicitate. ClasiCetate!

Fiecare acord este o sărbătoare în sine, dar când în doar trei seri se adună milioane de acorduri magice, e un eveniment ce nu are voie să fie ratat- ediția 2024 a Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia.

Două scene special dedicate evenimentului, în Piața Cetății și în curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi gata să primească un mix unic, eclectic, de la orchestră de cameră sau simfonică la țambal și pian, totul culminând cu o producție grandioasă a Operei Naționale din București, La Traviata de Giuseppe Verdi, sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

Analia Selis împreună cu Târgu Mureș Orchestra, Kamerata Kronstadt Brașov, Romulus Cipariu sau Cătălin Răducanu sunt doar câteva dintre numele care dau greutate și garantează reușita ediției 2024 a Fête de la Musique – Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia. Un plus masiv de culoare și ritm este adus de Agnes Toth, coordonatoarea trupei care va încânta publicul cu un program original de dansuri renascentiste, în curtea Palatului Principilor din Cetate.

Artiștii de calibru, cu origini în Alba Iulia, revin acasă și își au locul lor special în Sărbătoarea Muzicii de anul acesta. Astfel, publicul îi va putea vedea „la lucru” pe Alexandra Fiț, într-o producție-eveniment gândită și pusă în scenă chiar de ea – Tănase FITS Piaf și pe magicianul clapelor, Vladimir Gligor Lungan, într-un recital extraordinar de pian.

„Clasicitatea e eternă, ca și Cetatea noastră. Așa că n-a fost complicat să le asociem și să creăm ediția foarte specială din acest an a Sărbătorii Muzicii – ClasiCetatea. Prin Centrul Cultural Palatul Principilor, primăria încearcă – și eu zic că și reușește – să creeze evenimente valoroase, cât mai dese și cât mai diverse, care să dea culoare și sunet sezonului turistic de la Alba Iulia. Asta cred că se va întâmpla și prin Sărbătoarea Muzicii, un eveniment foarte diferit față de AlbaFest®, de exemplu, creat tocmai din dorința de a genera un plus de interes și diversitate în Cetate, în egală măsură pentru publicul din Alba Iulia și turiștii care ne vizitează.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Despre Sărbătoarea Muzicii

Fête de la Musique a fost lansată în 1982 la inițiativa Ministerului francez al Culturii, condus de Jack Lang.

Ideea a fost propusă pentru prima dată în 1981 de Maurice Fleuret, directorul Direcției pentru muzică și dans, care și-a dat seama că cinci milioane de persoane (dintre care un tânăr din doi) cântă la un instrument muzical, dar că în Franța nu există nicio manifestare care să celebreze această formă de artă. «La musique partout, le concert nulle part» spunea atunci Maurice Fleuret. Și tot el a fost cel care propus ca muzicienii amatori să cânte în stradă pentru a promova muzica și a o „democratiza”. Astfel, Sărbătoarea Muzicii – Fête de la Musique – a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

Alba Iulia a fost primul oraș din România care s-a alăturat acestui curent și a organizat Sărbătoarea Muzicii. De 11 ani, povestea continuă în fiecare vară, în inima Cetății Alba Carolina. Anul acesta, evenimentul este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei și Caraiman. Programul complet al evenimentului și orele de start ale fiecărui spectacol sunt disponibile și pe turism.apulum.ro, pe canalele oficiale ale primăriei și ale Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.