„Școala de la Laz – rugăciunea din tradiție” – expoziție de icoane pe sticlă (foto)

- Educative - noiembrie 30, 2020
Distribuie

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a deschis, luni, expoziția de icoane pe sticlă „Școala de la Laz – rugăciunea din tradiție”, eveniment on-line organizat în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Lucrările expuse fac parte din colecția ,,Maria Deac Poenariu”, dar sunt și lucrări realizate de Clasa de icoane pe sticlă ,,Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” (CCAB). Expoziția este amenajată în Galeria de Artă a CCAB, însă din cauza pandemiei nu este deschisă publicului putând fi văzută doar on line pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei școli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923). Neamul Poienaru din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit și a pus bazele unei veritabile școli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintașii săi, dar a abordat și teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.

De-a lungul anilor, Maria Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului, zeci de generații de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost și Daniela Anca, care este, astăzi, meșter iconar și instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. În vremea uceniciei la atelierul din Laz, printre icoane, pensule, miros de vopsele și sfaturi meșteșugărești, doamna Maria Poenariu, la 86 de ani, strecura vorbe cu har și totul se lega precum într-o poveste nemuritoare: „La noi în familie, pictura e o tradiție și un har. Pictăm așa cum alții sapă, din moși strămoși (…)În fiecare zi, mă trezesc la 4 dimineața și până la ziuă îmi citesc rugăciunile. Pe urmă mă apuc de pictat. Lucrez aproape 8 ore pe zi. Lucrul ăsta mă ține în putere. Pentru mine, munca înseamnă jumătate rugăciune”.

Doamna Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepților în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înființat Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, clasă care duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU