Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR Centru) din Regiunea Centru si invitatii lor, alaturi de expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in total peste 45 de reprezentanti au autoritatilor publice locale din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat, la Muzeul ASTRA din municipiul Sibiu, la o reuniune de lucru privind absorbtia fondurilor europene pentru dezvoltare locala si regionala. In cadrul intalnirii s-a pus mare accent pe accesarea fondurilor europene alocate prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, program pentru care ADR Centru are rol de Autoritate de Management, in corelare cu demersurile realizate pentru finalizarea sau etapizarea proiectelor de dezvoltare finantate in perioada precedenta din resurse nerambursabile.
Sedinta CDR Centru a avut loc la Sala de Conferinte a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu de la Complexul National Muzeal ASTRA din municipiul Sibiu, fiind prezenti presedintii Consiliilor Judetene Sibiu – doamna Daniela Cimpean, Alba – domnul Ion Dumitrel (care este si presedinte in exercitiu al CDR Centru), Brasov – Serban Constantin Todorica; prefectii judetelor Sibiu – Mircea Dorin Cretu, Alba – Nicolae Albu si Covasna – Ráduly István, doamna Astrid Cora Fodor – Primarul municipiului Sibiu, domnul Jákab István Bárná – vicepresedintele CJ Covasna, alaturi de reprezentantii desemnati ai oraselor si comunelor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
Una dintre cele mai importante analize in cadrul intalnirii a pornit de la prezentarea publica a Raportului de Activitate al ADR Centru pe anul precedent, alaturi de Rapoartele de activitate ale Consortiului Regional de Inovare (CRI) Centru si cel privind implementarea Strategiei de Specializare Inteligenta (RIS3) Centru 2021–2027. Astfel s-a discutat punctual despre stadiul de implementare si posibilitatile de finalizare a proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR/REGIO) 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru.
In baza acestor informatii, a fost discutat stadiul atins pana in prezent in privinta implementarii Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027, pentru care ADR Centru are rol de Autoritate de Management.
”Pentru noi, atat din punctul de vedere al ADR Centru, cat si din prisma Regiunii si a cetatenilor ei, perioada 2014-2020 a reprezentat al doilea exercitiu financiar european derulat pe parcursul existentei noastre institutionale pe peste 25 ani, din care 17 in perioada in care suntem membri ai Uniunii Europene. Am constatat ca atat munca, dar si rezultatele, s-au dublat in ultimii 5-6 ani, in ciuda provocarilor induse de criza economica, de cea provocata de pandemie sau de conflictul din estul continentului. Noi am sprijinit constant solicitantii si beneficiarii de finantare, iar actorii locali au devenit si mai implicati in activitatea de atragere a fondurilor nerambursabile.
Situatia este destul de clara acum. Pe POR 2014-2020, cu toate ca a fost un program pe parcursul caruia au aparut multe modificari si adaptari la realitatile din regiune, am evaluat peste 2330 de cereri de finantare, aproape dublu fata de cate am evaluat pe POR 2007-2013. Am semnat si monitorizat la nivel regional 1191 contracte in perioada 2014-2020, fata de 491 proiecte contractate in perioada 2007-2013. Astfel, prin contractele incheiate de ADR Centru, Regiunea Centru a absorbit efectiv mai mult de un miliard euro, ceea ce reprezinta 139% din alocarea regionala, pe parcursul unui singur exercitiu financiar si exclusiv pentru dezvoltare regionala. Acum suntem in faza de finalizare a proiectelor si mai mult de 600 cereri de rambursare depuse de beneficiari sunt in analiza la ADR Centru si la MIPE, pentru a fi aprobarea, pana la jumatatea acestui an, a ultimelor transe de decontare a fondurilor europene cheltuite.
Toate aceste detalii au fost discutate cu partenerii nostri institutionali si felul in care am programat activitatile pentru acest an ne confera incredere ca implementarea Programului ”Regiunea Centru” va decurge in mod corespunzator. Am inceput contractarea proiectelor depuse pe 3 dintre cele 16 apeluri de proiecte lansate la nivel regional in cadrul PR Centru. Practic, la zi, situatia ne arata ca sunt depuse 735 de cereri de finantare, in valoare totala cumulata de peste un miliard euro, pe 7 din apeluri de proiecte lansate. Acum am analizat cu decidentii din fiecare judet felul cum sa adoptam cele mai bune solutii pentru imbunatatirea climatului socio-economic si sper ca foarte curand fiecare cetatean sa vada rezultatele investitiilor europene in infrastructura de transport si mobilitate eco-eficienta, in educatie, in reabilitarea patrimoniului pentru dezvoltarea turismului, in revitalizare urbana si valorificarea spatiilor verzi si albastre, dar si in cresterea competitivitatii companiilor, care vor genera noi locuri de munca. Toate acestea reprezinta indicatori pe care i-am asumat in cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021- 2027 si trebuie sa-i atingem prin proiectele dezvoltate de partenerii nostri, pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In cadrul intalnirii de la Sibiu membrii CDR Centru au avizat, in unanimitate, Conventia de finantare pentru transferul fondurilor asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Finantelor, care va sustine activitatea ADR Centru in calitate de AM pentru PR Centru si Acordul de grant specific pentru 2024 pentru activitatea EUROPE DIRECT Regiunea Centru, fiind sustinute si doua informari specifice, una referitoare la stadiul implementarii Programului Tranzitie Justa 2021-2027 in Regiunea Centru, iar a doua referitoare la modul cum a fost derulata la nivel regional Strategia de Comunicare a ADR Centru, in paralel cu rezultatele obtinute in activitatile de comunicare desfasurate in anul precedent.
ADR Centru
Citește și: