O nouă ediție a proiectului „Vacanţă în siguranță”, care vizează prevenirea victimizării minorilor şi creşterea siguranţei acestora, pe perioada vacanţei de vară, a fost demarat de polițiști împreună cu partenerii instituționali.
În perioada 14 iunie – 02 septembrie 2022, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalității și Biroul Siguranță Școlară, cu sprijinul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Agenției Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Alba, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba și Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, derulează proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, intitulat „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ!”
Proiectul vizează creşterea gradului de siguranţă al tinerilor din judeţ şi îşi propune informarea elevilor aflaţi în taberele şcolare, în centre de agrement, spaţii de joacă şi nu în ultimul rând a celor instituţionalizaţi în centrele de plasament şi casele de tip familial, din judeţul Alba, cu privire la formele delincvenţei juvenile, prevenirea consumului de droguri şi a traficului de persoane, siguranţa navigării pe internet şi, nu în ultimul rând, prevenirea accidentelor rutiere.
Primii beneficiar ai proiectului au fost copiii aflați în tabăra din comuna Ighiu, unde, polițiștii de la prevenire, împreună cu specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba au prezentat aspecte legate de consecinţele psiho-socio-juridice al consumului de droguri sau al comportamentelor deviante.
Elevii care frecventează școala de vară organizată de Școala Gimnazială Ciugud, au discutat cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară despre cele mai potrivite moduri de petrecere a timpului liber, astfel încât vacanța mare să fie cea mai frumoasă perioadă din an, lipsită de incidente negative;
Pentru perioada vacanței de vară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă tinerilor să țină seama de câteva sfaturi:
- Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
- Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
- Nu vă jucați în zona căilor ferate și nu vă urcați pe vagoanele din componența trenurilor. Riscați să fiți electrocutați!
- În drumeţii, nu vă îndepărtaţi de grup sau de persoana adultă care vă însoţeşte!
- Nu acceptaţi, niciodată, să vă întâlniţi, în mod real, cu o persoană pe care aţi cunoscut-o pe Internet; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel, puteţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice!
- Evitaţi să postaţi pe Internet fotografii cu voi sau cu familia; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău!
- În cazul în care primiţi, prin intermediul internetului, o fotografie/un film cu conţinut sexual cu un minor, chiar şi de la o persoană cunoscută, nu o transmiteţi mai departe altor persoane! Puteţi intra sub incidenţa legilor referitoare la prevenirea şi combaterea pornografiei infantile!
- Nu acceptaţi tot felul de provocări de la persoane sau jocuri on-line, care ar putea să vă pună în pericol integritatea corporală, siguranţa şi chiar viaţa!
- Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!
- Nu vă deplasaţi cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
- Când folosiți bicicleta sau cu trotineta, respectați regulile de circulație;
- După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!
- Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!