Guvernul României va solicita Comisiei Europene o dispensă care să permită transportul oilor și caprelor din fermele fără focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) către abatoarele din proximitate, pentru sacrificare. Măsura are ca scop prevenirea riscului de faliment al crescătorilor locali afectați de restricțiile impuse de PMR, care afectează județele Arad și Bihor.
Potrivit unui comunicat emis de Executiv, luni, la Palatul Victoria, o echipă guvernamentală, formată din reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), s-a întâlnit cu o delegație a ciobanilor care au protestat în Piața Victoriei. În delegația crescătorilor de oi au fost prezenți membri ai Asociației Profesionale a Ciobanilor, Asociației de Proprietari Paltinul și Asociației Producătorilor Agricoli din Bucovina.
Protestatarii au exprimat îngrijorări cu privire la efectele economice ale Pestei Micilor Rumegătoare și la suspendarea exporturilor de ovine vii către Uniunea Europeană, o măsură ce va fi valabilă până pe 6 iunie, conform unei decizii a Comisiei Europene.
Despăgubiri pentru pierderi
Crescătorii de oi au solicitat soluții urgente pentru ca animalele să poată fi vândute pe piețele tradiționale, mai ales în perioada apropiată Paștelui. De asemenea, aceștia au cerut despăgubiri pentru pierderile suferite și modificări legislative care să vizeze utilizarea pășunilor în sistem dual, subvențiile pentru lână, taxa de pășunat și alte măsuri care ar putea sprijini sectorul.
În prezent, România exportă 85% din animalele vii și carnea de oaie și capră în state terțe, în afacerea Uniunii Europene, unde nu există restricții privind aceste importuri.
Guvernul a subliniat că dialogul cu asociațiile ciobanilor va continua până la găsirea celor mai bune soluții pe termen lung pentru sprijinirea crescătorilor de ovine și caprine din România.


