Sute de articole pirotehnice confiscate de polițiștii din județul Alba

- Din Judet - decembrie 30, 2020
Distribuie

Marți, 29 decembrie 2020, polițiștii din Blaj și Sebeș au indisponibilizat un număr de 777 de articole pirotehnice, din categoriile P1 și F2, F3, F4, în urma unor acțiuni de control, efectuate în teren.

De exemplu, în jurul orei 13,00, cu ocazia unui control în trafic, efectuat de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, pe raza localității Ungureni, comuna Roșia de Secaș, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 51 de ani, din Sebeș, în timp ce transporta cu un autoturism 104 articole pirotehnice din categoria P1 și F2.

Din cercetări a rezultat că bărbatul intenționa să le comercializeze.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept”.

În jurul orei 18,00, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj l-au identificat pe un minor de 14 ani, din Blaj, care deținea 539 de articole pirotehnice, din categoriile P1 , F3 și F4.

Din cercetări a rezultat că acesta ar fi vândut astfel de articole altor minori din Blaj.

Și în acest caz, articolele pirotehnice au fost indisponibilizate și a fost întocmit dosar penal.

Tot polițiștii din Blaj s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat de 33 de ani, din municipiu, împreună cu concubina sa, de 29 de ani, dețineau ilegal, la domiciliul lor și comercializau articole cu conținut pirotehnic, chiar și către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Cu ocazia percheziției efectuate, polițiștii au găsit articole pirotehnice, din categoria F2, interzise la deținere și destinate exclusiv pirotehniștilor dar și mai multe pocnitori.

Cei doi sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și „comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, fapte prevăzute și pedepsite de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

La Sebeș, polițiștii de investigații criminale împreună cu polițiștii de ordine publică și jandarmii l-au depistat pe un tânăr de 20 de ani, din Sebeș, care avea în autoturism 107 articole pirotehnice, din categoria F2.

Din cercetări a rezultat că bărbatul ar fi intenționat să vândă articolele cu conținut pirotehnic, interzise la deținere.

Și în acest caz s-a procedat la indisponibilizarea obiectelor cu conținut pirotehnic și a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept”.

Acțiunile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021.

Polițiștii reamintesc faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU