Maestrul Liviu Lăzărescu a donat Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia lucrarea intitulată „M. Rex”, înfățișându-l pe voievodul Mihai Viteazul.
Opera s-a aflat până acum în custodia Colegiului Național „Decebal” din Deva, instituție de învățământ pe care artistul a absolvit-o.
„Cine iubește România îl iubește implicit și pe Mihai Viteazul. Și invers! Acesta este motivul pentru care l-am pictat pe acest Mare Om al Istoriei noastre. Iar locul optim pentru expunere nu putea fi altul mai potrivit decât Colegiul Național Militar din străvechea Cetate a Albei Iulia, numit chiar „Mihai Viteazul”. Aș vrea să menționez aici neroada opinie cârcotașă a unora – după care Marele Domnitor ar fi fost un „condotier”, conducător militar cu armate plătite pentru a cuceri ținuturi și averi. Nimic mai fals! Domnitorul fusese cunoscut în Europa de mărimile vremii, unde participase la turniruri etc. Om cult, el nu putea ignora evidența limbii comune a celor trei Principate. Unificarea lor îi devenise scopul vieții – plătit, vai!, prin jertfă. Mie îmi apare ca primul Rege al românilor, motiv pentru care am întitulat portretul „M. Rex”, Mihai Rege, în partea de jos sugerând tricolorul inexistent pe atunci (roșu-galben și galben-albastru provenite din drapelele vechilor principate române). Mărturisesc recunoștința ce port conducerii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, o Școală de înaltă ținută în care înfloresc militari-patrioți”, a spus profesorul universitar Liviu Lăzărescu.
Tabloul a fost înmânat reprezentantului colegiului militar, locotenent colonel Raul Turic, de către directorul Colegiului Național „Decebal” Deva, domnul Marin Florin Ilieș.
Maestrul Liviu Lăzărescu s-a născut în anul 1934 în satul Mărtinești, județul Hunedoara și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București la clasa marelui profesor Corneliu Baba. A activat peste 40 de ani la Catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice din București, unde a parcurs toate treptele didactice universitare, de la preparator și până la „Profesor Honoris Causa”.