TikTok sub lupa UE: Peste 66.000 de conturi false suspendate pentru protejarea alegerilor din România

- Alegeri - decembrie 3, 2024
Distribuie

Platforma TikTok a prezentat marți, 3 decembrie 2024, în fața Parlamentului European, măsurile adoptate pentru a combate dezinformarea în timpul alegerilor prezidențiale din România, negând că ar fi favorizat vreun candidat. 

Campanii de influență detectate și eliminate

TikTok a dezvăluit că a eliminat trei campanii de influență neautentică care au încercat să influențeze electoratul român. O rețea formată din 78 de conturi promova candidatul ultranaționalist Călin Georgescu, o alta, de 12 conturi, sprijinea candidatul independent Mircea Geoană, iar o a treia era legată de Sputnik, având legături cu Kremlinul. Compania a precizat că toate aceste campanii erau „foarte mici” și vizau un public local.

În plus, TikTok a eliminat peste 66.000 de conturi false din România, circa șapte milioane de aprecieri false, zece milioane de urmăritori falși și aproximativ 1.000 de conturi care imitau profilurile candidaților.

Răspunsuri în fața acuzațiilor

Vorbind în fața Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European, Brie Pegum, directoarea globală pentru Produs, Autenticitate și Transparență a TikTok, a subliniat că platforma nu a favorizat niciun candidat, iar toți participanții la alegeri au fost tratați egal, indiferent dacă erau independenți sau susținuți de partide politice.

Caroline Greer, directoarea TikTok pentru Politici Publice și Relații Guvernamentale, a explicat că platforma a respectat normele sale interne privind conținutul electoral și că în lunile premergătoare alegerilor a avut întâlniri cu autoritățile române, partidele politice și autoritatea electorală națională. Ea a mai menționat că TikTok are 6.000 de moderatori în Uniunea Europeană, dintre care 95 sunt specializați pe conținut în limba română.

Conformitatea cu reglementările UE

TikTok a susținut că algoritmul său răspunde activităților utilizatorilor, afișând conținut pe baza intereselor individuale, fără a favoriza vreun actor politic. Cu toate acestea, eurodeputații din Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului au considerat răspunsurile insuficiente și vor adresa întrebări suplimentare în scris.

În urma eliminării acestor campanii și a unor rețele de conturi asociate dezinformării, România a cerut Comisiei Europene să investigheze dacă TikTok a respectat Legea privind Serviciile Digitale (DSA), care impune platformelor obligații stricte pentru combaterea conținutului ilegal și a dezinformării.

TikTok a respins acuzațiile conform cărora ar fi influențat rezultatele alegerilor, afirmând că nu a găsit dovezi de operațiuni de influență străină pe platformă și că a acționat proactiv pentru a menține integritatea electorală. Compania a subliniat că toate acțiunile sale au respectat reglementările europene și au vizat asigurarea unui comportament autentic pe platformă.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU