Tradiții din județul Alba: Păștenii de la Vinerea, Cugir

- Actualitate - mai 3, 2024
Distribuie

În localitatea Vinerea, aparținătoare a oraşului Cugir, se păstrează de aproape 70 de ani un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, în care localnicii care au împlinit sau împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”.

Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate, adică oferă vinul, cumpără lumânări, pâine şi la casele lor are loc o procesiune specială.

Obiceiul începe în Duminica Floriilor, când are loc „împodobirea cu verdeaţă a ciuberelor şi lumânărilor la casa gazdei”.

În joia din săptămâna patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” sunt îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare şi participă la o procesiune care porneşte de la gazdă spre lăcaşul de cult.

În Vinerea Paştilor urmează „împodobirea Sfântului Mormânt”, o ceremonie prin care la biserica din sat sunt aduse flori şi rămurele de copaci ca ofrande pentru jertfa Mântuitorului, apoi are loc Slujba de Prohod şi ocolirea Bisericii la care participă toţi credincioşii în frunte cu preotul satului.

În Duminica Paştilor are loc Slujba de Înviere şi sunt împărţite paştile. Obiceiul se încheie doar în Duminica Tomii, prima duminică de după Paşte, când toţi păştenii şi localnicii din Vinerea participă la „petrecerea păştenilor”.

Consiliul Județean Alba

(sursa foto: facebook Orașul Cugir)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU