Tribunalul Alba invalidează candidatura lui Silviu Ponoran la Senat

- Politice - octombrie 18, 2024
Distribuie

Tribunalul Alba a decis să invalideze candidatura liberalului Silviu Ponoran pentru alegerile la Senatul României, invocând decizia Agenției Naționale de Integritate (ANI), care l-a constatat în conflict de interese. Instanța a stabilit că, deși Ponoran își poate păstra mandatul de primar al orașului Zlatna pentru încă patru ani, acesta nu are dreptul să candideze pentru o funcție electivă timp de trei ani.

Contestația privind invalidarea candidaturii a fost formulată de PSD Alba, care a solicitat tribunalului să confirme conflictul de interese conform deciziei definitive din 2021. Magistrații au subliniat că orice altă interpretare ar compromite activitatea ANI și legalitatea rapoartelor emise de aceasta.

Astfel, chiar dacă lista de candidați a fost deja depusă, în cazul în care PNL obține suficiente voturi, Ponoran nu ar putea fi validat în funcția de senator. Decizia Tribunalului Alba nu este însă definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluția pe scurt: „Tribunalul a admis contestațiile formulate de Organizația Județeană a Partidului Social Democrat Alba și Bănică Andrei Adrian împotriva Deciziei nr. 1/14.10.2024 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și, în consecință:

Anulează parțial Decizia nr. 1/14.10.2024, exclusiv în ceea ce privește admiterea candidaturii pentru Senat a domnului Silviu Ponoran, propusă de Partidul Național Liberal, și respinge candidatura acestuia.

Motivul: Instanța a concluzionat că Silviu Ponoran nu poate candida la Senat din cauza deciziei anterioare a ANI, care a constatat conflictul său de interese. Tribunalul a confirmat că, deși Ponoran poate rămâne primar pentru încă patru ani, nu poate ocupa o funcție electivă timp de trei ani.

Drept de apel: Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare, la Curtea de Apel Alba Iulia, sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, astăzi, 17 octombrie 2024.”

Silviu Ponoran-zlatna
Service camioane
Comments are closed.