Comisia Europeană are o strategie de sporire a capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050.
Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.
Creșterea se va baza pe vastul potențial din toate bazinele maritime ale Europei și pe poziția de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector. Creșterea va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE.
Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Conform CE, acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021.
Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050.