Un nou pas spre digitalizarea României: Cloud-ul Guvernamental, o platformă pentru eficientizarea serviciilor publice

- Administratie - septembrie 11, 2024
Distribuie

Guvernul României va implementa o infrastructură de cloud guvernamental, care va unifica serverele și bazele de date ale instituțiilor publice într-un singur loc. Această platformă va permite o comunicare mai eficientă între instituții, eliminând nevoia ca cetățenii să se deplaseze de la o instituție la alta pentru a obține diverse documente.

Cloud-ul guvernamental va fi pe deplin operațional până la 31 decembrie 2025 și va necesita o investiție totală de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform planurilor guvernului, cel puțin 30 de instituții publice vor fi conectate și vor folosi acest cloud până la finalul anului 2025.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat la ceremonia de semnare a contractului că cetățenii vor putea accesa serviciile publice online la orice oră, din orice locație. „Vom avea acces la aceste servicii 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, din confortul casei sau din vacanță”, a afirmat acesta.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la eveniment, a vorbit, de asemenea, despre importanța digitalizării.

„De 30 de ani, birocrația ne impune să stăm la cozi, să depunem o cerere on-line la ghișeul de la etajul 2 sau, mai rău, să ne luăm concediu pentru a obține o hârtie pe care statul este obligat să ne-o dea! Din punctul meu de vedere, nu doar ca prim-ministru, ci ca simplu cetățean, digitalizarea administrației este printre cele mai importante lucruri, atunci când spunem că vrem o țară ca afară. O țară în care statul este în slujba cetățeanului, nu invers!”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Proiectul este implementat în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI), și face parte din Componenta C7 a PNRR, care vizează transformarea digitală a României. Cloud-ul Guvernamental include și o componentă privată, denumită Cloudul Privat Guvernamental (CPG).

Service camioane
Comments are closed.