Programările pentru luna februarie au fost blocate deocamdată de STS, în urma ordinelor primite de la Ministerul Sănătății. Motivul: incapacitatea companiei Pfizer de a alimenta țările din UE cu vaccinurile necesare și deja achitate (motiv pentru care Italia și Franța deja se pregătesc să îi dea în judecată). După cum se știe, Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele țări din UE în această săptămână, inclusiv România.
Astfel, România va primi doar 50% din dozele planificate pentru săptămâna aceasta, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru Reuters. Livrările ar trebui să fie reluate în ritm normal se săptămâna viitoare, iar restanța de 50% va fi livrată undeva în luna martie, a adăugat el.
Se pare că la nivel național se va crea însă și un culoar special pentru vaccinarea personalului școlar (profesori și personal auxiliar), iar pentru a efectua acest lucru este foarte posibil ca numărul de programări pentru luna februarie să fie redus simțitor.
Ce se întâmplă în județul Alba?
Încă de ieri, pe platforma națională de programare în vederea imunizării prin vaccinare s-au deblocat programările, însă primele zile în care se putea face acest lucru erau din luna martie. Luna februarie este blocată de STS, până la normalizarea situației.
La nivelul județului dozele de rapel pentru persoanele care s-au vaccinat deja și încă sunt programate să se vaccineze în această perioadă sunt păstrate pentru ca schema de imunizare să fie respectată pentru fiecare cetățean în parte.
Noi centre de vaccinare vor fi deschise pe măsură ce în România vor intra doze de vaccin care să acopere necesarul impus de solicitările din rândul populației.
La momentul redactării acestui material, se puteau face programări doar începând din data de 1 martie, iar la câteva centre din județ din nou nu mai erau locuri disponibile. Ultimele care se ocupă sunt cele de la centrul de vaccinări din Câmpeni.
La acest moment județul Alba are o capacitate de vaccinare de 540 de persoane/zi la centrele fixe (240 la Alba Iulia, 60 la Aiud, 60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Cugir și 60 la Câmpeni). La acestea se adaugă echipele mobile care se adresează centrelor rezidențiale din județ (case de bătrâni, centru dializă etc.).