Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a anunțat o creștere semnificativă a bugetului Uniunii Europene, care a ajuns la un record de 200 de miliarde de euro, cu 6% mai mare decât anul trecut. România va beneficia de 10 miliarde de euro alocări suplimentare, fonduri care vor sprijini mai multe domenii esențiale.
- Bugetul UE pentru anul 2025 include majorări semnificative, printre care:
- 422 de milioane de euro pentru programul Erasmus+, destinat educației și tineretului.
- 39,9 miliarde de euro alocați Fondului European de Garantare Agricolă.
- 3 miliarde de euro pentru sprijinirea regiunilor și fermierilor afectați de dezastre naturale în Europa Centrală și de Est.
- Creșteri pentru cercetare prin programul Orizont Europa.
10 miliarde de euro suplimentari:
- Fonduri pentru aderarea la Spațiul Schengen și securizarea frontierelor.
- Sprijin financiar pentru repatrierea drepturilor sociale ale românilor din diaspora.
- Creștere a alocărilor financiare pentru Republica Moldova.
- 30 de milioane de euro suplimentari pentru agricultură, cu accent pe tinerii fermieri.
Am securizat pentru anul viitor, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European, un buget UE record de 200 de miliarde de euro, cu 6% mai mare decât anul acesta, semnificând o creștere de 10 miliarde de euro. O reușită majoră a fost faptul că am obținut această creștere blocând tăierile importante propuse la bugetul UE de către statele membre de peste 1,52 de miliarde de euro.
Fonduri importante vor merge în 2025 către educație și tineret prin programul Erasmus+ (422 de milioane de euro), cercetare prin Orizont Europa (25 de milioane de euro), agricultură (39,9 miliarde de euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă) sau sprijinirea regiunilor și fermierilor afectați de dezastre naturale din Centrul și Estul Europei cu circa 3 miliarde de euro.
Declarația lui Victor Negrescu:
În ceea ce privește România, am reușit să obțin peste 10 milioane de euro, alocări suplimentare, pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și securizarea frontierelor, ceea ce a reprezentat un argument decisiv în negocierile cu Austria, fonduri suplimentare pentru repatrierea drepturilor sociale pentru românii din diaspora, o creștere a alocărilor financiare pentru Republica Moldova precum și o creștere de aproximativ 30 de milioane de euro care vor fi alocate pentru agricultură, în mod special pentru programul european dedicat tinerilor fermieri.