Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor – este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a murit Mântuitorul Lumii.
În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului, tot soborul înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, care este apoi așezat pe masa din mijlocul bisericii, unde rămâne până la Înălțare. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții.
În această zi se ține post negru, dar nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el. În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.
Potrivit unor tradiții și obiceiuri, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale, gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește. De asemenea, se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie.
Înălțătoare zi de doliu, tăcere și meditație, Vinerea Mare este cinstită mai ales prin participarea la slujba Prohodul Domnului.
Consiliul Județean Alba
Foto: Museikon Alba Iulia
Citește și: