În data de 10 noiembrie 2011 a fost adoptată prin consens în cadrul şedinţei plenare a Comitetului III al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite o rezoluţie pentru a desemna ziua de 21 martie ca Ziua Mondială a Sindromului Down, urmând ca această reglementare să intre în vigoare începând cu anul 2012.
Rezoluţia a fost propusă şi promovată de către Brazilia, în urma unei cereri iniţiale din partea Federaţiei Asociaţiilor Braziliene a Sindromului Down, cea care a lucrat cu Down Sindrome International (DSI) şi membrii săi pentru a lansa o campanie extinsă în scopul generării de sprijin internaţional. Rezoluţia a fost în cele din urmă sprijinită de către 78 state membre ale ONU.
Asociații și organizații de luptă împotriva Sindromului Down din toată lumea au militat pe lângă guvernele lor pentru ca acestea să susțină rezoluţia.
Scopul acestei zile este de a mări gradul de cunoaștere şi de înţelegere a unui sindrom care afectează aproximativ una din 800 de nașteri la nivel mondial, precum şi promovarea drepturilor normale ale persoanelor cu Sindrom Down de a se bucura de o viaţă completă, demnă şi de a putea fi membri activi în comunităţile lor şi în societate.
Diversele activităţi şi evenimente care au loc în această zi prezintă abilităţile şi realizările persoanelor cu Sindromul Down şi încurajează afirmarea acestora, a cunoașterii drepturilor şi a libertăților, astfel încât aceste persoane să facă propriile lor alegeri.